Φάσες

Η Φάσσα είναι πτηνό της οικογενείας των Περιστεριδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Columba palumbus, και στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος Columba palumbus palumbus.
H φάσσα είναι μερικώς μεταναστευτικό είδος. Mεταναστεύουν κατά σμήνη, συνήθως τις απογευματινές ώρες, με αίθριο καιρό και ελαφρώς ούριο άνεμο. Tαξιδεύουν κατά μήκος ακτών ή στενών διόδων μέσα από τις οροσειρές. Η φθινοπωρινή αποδημία των ευρωπαϊκών πληθυσμών αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, με κορύφωση στα μέσα Οκτωβρίου. Η εαρινή μετανάστευση ξεκινά το Φεβρουάριο, σπάνια στο τέλος του Ιανουαρίου και, στην ίδια περίοδο αρχίζει η κατάληψη των εδαφών αναπαραγωγής. Η αποδημία κορυφώνεται το Μάρτιο και τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τις αρχές Μαΐου. Στην Ελλάδα, η φάσσα απαντά τόσο ως αναπαραγόμενο επιδημητικό είδος, όσο και ως μερικώς μεταναστευτικό (διαβατικό και χειμερινός επισκέπτης). Οι μόνιμοι πληθυσμοί, κατά τη διάρκεια του χειμώνα μεταναστεύουν νοτιότερα. Η φάσσα είναι εύκολα αναγνωρίσιμη λόγω του μεγέθους της καθώς είναι το μεγαλύτερο από τα μέλη της οικογενείας όπου ανήκει. Χαρακτηρίζεται ακόμα από λευκές λουρίδες στις φτερούγες και άσπρο περιλαίμιο.
Είναι αγελαίο πτηνό όταν τρέφεται και σχηματίζει πολύ συχνά μικρά κοπάδια. Το διαιτολόγιο της είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτικής προέλευσης, με κύριο συστατικό τα βελανίδια (ιδιαίτερα το φθινόπωρο), τα κάρυα της οξυάς, τους σπόρους και τα δημητριακά. Ωστόσο, καταναλώνεται ένα ευρύ φάσμα άλλων παρόμοιων τροφών, ανάλογα με την τοπική προσφορά, όπως πράσινα φύλλα, βλαστοί και άνθη διαφόρων φυτών, μούρα, σύκα και άλλα φρούτα, ή κόνδυλοι (π.χ. πατάτες ή τεύτλα). Γεννά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνη, τρεις γέννες το χρόνο με δύο αυγά που τα κλωσσούν και οι δύο γονείς για 17 ημέρες.